Waarom en wanneer

Waarom en wanneer?

Bij het paard groeien tanden hun hele leven door. Op latere leeftijd wordt deze groei minder. De snelheid van deze groei is tussen de 2 tot 5 mm per jaar. Wanneer je hier niets aan doet, gaan deze tanden/kiezen steeds schuiner afslijten. Hierdoor gaan haken ontstaan. Wat kan lijden tot discomfort, pijn en wonden in de mond. Hierdoor zal men ook rij-problemen kunnen gaan ondervinden en het paard zal minder goed eten / vermageren.

Om te zorgen dat de tanden op de meest optimale manier benut worden en gelijkmatig blijven slijten, moeten ze gecontroleerd en onderhouden worden door een paardentandarts / gebitsverzorger

Paardentandarts gebitsverzorging handmatig
Paardentandarts gebitsverzorger

Bij paarden en pony’s is het gebit voortdurend aan het veranderen. De meeste veranderingen vinden plaats in de eerste 5 tot 6 levensjaren van een paard. Denk hierbij aan: doorkomen / wisselen van snijtanden en kiezen. Van deze veranderingen kunnen paarden hinder ondervinden zoals: Doppen (resten van melktanden / kiezen) die niet goed los willen komen en extra druk op het tandvlees gaan geven of er juist in snijden. Het gebit dient dan ook in de eerste 5 tot 6 jaar iedere 6 maanden te worden gecontroleerd en eventueel te worden behandeld.

Bij paarden / pony’s die ouder zijn dan 5 / 6 jaar is het ook van groot belang om het gebit regelmatig te controleren. Dit kan in principe jaarlijks, als het gebit in het verleden goed onderhouden is.

Wat ook belangrijk is, is dat een paard of pony voor het zadelmak maken gecontroleerd dient te worden.  Zo kan er voorkomen worden dat er tijdens het rijden vervelende klachten in het gebit ontstaan. Een aantal van deze klachten kunnen zijn: Het hoofd opgooien, kantelen, achter het bit lopen, teugelkreupel zijn, hoofdschudden. Deze klachten kunnen ook plaatsvinden op latere leeftijd bij het paard.

Paardentandarts EOTRH

<— Op de foto hier links, zie je een paard met de ziekte EOTRH. Dit is een zeer vervelende ziekte, wat gepaard gaat met heel veel pijn. Dit Paard heb ik dan ook doorverwezen voor een totaal extractie van de alle snijtanden. Weest gerust, dit komt weer helemaal goed en het paard is nu eindelijk van de pijn af!

Wist je dat er ook een speciale facebookgroep bestaat over EOTRH. Hier kun je veel informatie en ervaringen op vinden met betrekking tot deze ziekte. Klik hieronder op de button om naar deze groep te gaan.

 

Paardentandarts Manting
4.9
Gebaseerd op 17 beoordelingen
powered by Google
Esther MolenaarEsther Molenaar
21:51 01 Mar 22
Heel rustig en geduldig met de paarden die voor het eerst naar de tandarts gingen. Hij nam de tijd om ze gerust te stellen. Volgend jaar is hij weer van harte welkom.
Denise van der ZijdeDenise van der Zijde
20:53 03 Feb 22
Bert werkt heel relaxed, wat weer een fijne uitwerking heeft op het paard.Weet waarover hij spreekt en betrekt je bij de behandeling, door je het gebit te laten voelen voor- en na de behandeling.Hij legt heel duidelijk uit wat hij doet en waarom, wat het effect is van goede gebitsverzorging en van slechte of geen gebitsverzorging.Ook houdt hij bij wat hij heeft gedaan bij het paard, wat een duidelijk inzicht geeft voor het volgende consult.Contact met Bert is ook erg fijn, hij is erg spontaan!
karel-jan debeuskarel-jan debeus
17:58 20 Jan 22
Bij ons 4 paarden gedaan 👍Echt top zo relaxed hij wint het vetrouwen van de paardeneen echte vakman zeker 1 om aan te raden. Groetjes Linda de Beus
Luca KohlLuca Kohl
09:19 09 Dec 21
Hele fijne ervaring, rustig en geduldig. Dat was precies wat mijn paarden nodig hadden na twee jaar niet naar de tandarts te zijn geweest. Alles is netjes opgelost. Een vaste klant erbij
Petra H-KPetra H-K
11:59 22 Nov 21
De paardentandarts Bert Manting is langs geweest, dit ging super. Hij is erg rustig dus de paarden waren ook relaxt. Hij had alle tijd, ik zou zeggen tot volgend jaar. Gr petra 22-11-2021
Monique GemenMonique Gemen
14:28 18 Sep 21
Bert is goed met paarden, heel rustig, stelt de paarden op hun gemak en neemt de tijd. Bij mijn oude ruin, met voor ons onbekende gebitsproblemen, bleek hij over goede pathologische kennis te beschikken en een uitgebreid tweedelijns netwerk. Hij is zeer betrokken en biedt prima nazorg.
IreneIrene
01:13 14 Sep 21
Kundig, neemt de tijd. jong (angstig) paard maar door de rust die hij uitstraalt en de tijd die hij neemt erg goed gegaan. geeft veel uitleg.
Renée RoskamRenée Roskam
08:27 26 Aug 21
Onze ervaring is heel erg goed met Bert, hij ging heel rustig om met onze shetlander die voor het eerst in 11 jaar naar de tandarts ging. 2 weken na de behandeling vroeg Bert nog hoe het ging met Castor, wij zijn heel blij dat we voor deze tandarts hebben gekozen!
Yke HokwerdaYke Hokwerda
17:14 28 Jul 21
Rustig en kundig, dat is wat je wilt als iemand aan je paarden werkt. Mijn brave KWPN'er werkte super mee, Bert stelt gerust en werkt precies. Dan de Shet, dat was een lastigere dame..., handig en rustig zijn in combinatie met weten wat je doet als paardentandarts, maakt dat ook zij er weer een jaar tegen kan
Wietske VersteegWietske Versteeg
19:18 20 Jun 21
Bert heeft onze pony's van 4 jaar en 20 jaar hele goede gebitsbehandelingen gegeven op een ontzettend rustige en prettige manier. Bert was bij ons voor het eerst en nam goed de tijd om eerst kennis met de paarden te maken voordat hij met ze aan de slag ging. Daardoor waren beide pony's heel erg op hun gemak bij Bert en verliepen de behandelingen zonder problemen en waren paard onvriendelijke hulpmiddelen absoluut niet nodig. Ook nam Bert de tijd om uit te leggen wat hij allemaal doet en geeft hij duidelijk antwoord op al je vragen. Wij zijn blij met deze goede en zeker ook gezellige paardentandarts!
Sharon BlomSharon Blom
11:55 19 May 21
Bert is een hele fijne, rustige en deskundige paardentandarts met een achtergrond in de gezondheidszorg (anesthesie). Onze jonge haflinger heeft voor het eerst een gebitscontrole gehad Bert nam hier rustig de tijd voor. De afspraak was snel gemaakt en Bert was ruim op tijd aanwezig.
ed kielaed kiela
15:02 09 May 21
Bent u op zoek naar een gedreven Paardentandarts die weet waar hij voor staat bel Paardentandarts Manting het is echt een aanrader. Rustig betrouwbaar komt uit de medische wereld en weet daardoor wat hij doet. Ik zeg bel en maak een afspraak voor u paard of Pony.
js_loader