Waarom en wanneer
Waarom en wanneer?
Bij het paard groeien tanden hun hele leven door. Op latere leeftijd wordt deze groei minder. De snelheid van deze groei is tussen de 2 tot 5 mm per jaar. Wanneer je hier niets aan doet, gaan deze tanden/kiezen steeds schuiner afslijten. Hierdoor gaan haken ontstaan. Wat kan lijden tot discomfort, pijn en wonden in de mond. Hierdoor zal men ook rij-problemen kunnen gaan ondervinden en het paard zal minder goed eten / vermageren.
Om te zorgen dat de tanden op de meest optimale manier benut worden en gelijkmatig blijven slijten, moeten ze gecontroleerd en onderhouden worden door een paardentandarts / gebitsverzorger.
Bij paarden en pony’s is het gebit voortdurend aan het veranderen. De meeste veranderingen vinden plaats in de eerste 5 tot 6 levensjaren van een paard. Denk hierbij aan: doorkomen / wisselen van snijtanden en kiezen. Van deze veranderingen kunnen paarden hinder ondervinden zoals: Doppen (resten van melktanden / kiezen) die niet goed los willen komen en extra druk op het tandvlees gaan geven of er juist in snijden. Het gebit dient dan ook in de eerste 5 tot 6 jaar iedere 6 maanden te worden gecontroleerd en eventueel te worden behandeld.
Bij paarden / pony’s die ouder zijn dan 5 / 6 jaar is het ook van groot belang om het gebit regelmatig te controleren. Dit kan in principe jaarlijks, als het gebit in het verleden goed onderhouden is.
Wat ook belangrijk is, is dat een paard of pony voor het zadelmak maken gecontroleerd dient te worden. Zo kan er voorkomen worden dat er tijdens het rijden vervelende klachten in het gebit ontstaan. Een aantal van deze klachten kunnen zijn: Het hoofd opgooien, kantelen, achter het bit lopen, teugelkreupel zijn, hoofdschudden. Deze klachten kunnen ook plaatsvinden op latere leeftijd bij het paard.
<— Op de foto hier links, zie je een paard met de ziekte EOTRH. Dit is een zeer vervelende ziekte, wat gepaard gaat met heel veel pijn. Dit Paard heb ik dan ook doorverwezen voor een totaal extractie van de alle snijtanden. Weest gerust, dit komt weer helemaal goed en het paard is nu eindelijk van de pijn af!
Wist je dat er ook een speciale facebookgroep bestaat over EOTRH. Hier kun je veel informatie en ervaringen op vinden met betrekking tot deze ziekte. Klik hieronder op de button om naar deze groep te gaan.